BANDONEON

Biografie leerkracht

Pato Lorente (°1964, Menen, geboren als Patrick Vankeirsbilck) vatte zijn muzikale carrière aan als fluitist en raakte begin jaren '90 geboeid door tangomuziek en nam deel aan meerdere masterclasses onder leiding van Carel Craayenhof (Rotterdam), Alfredo Marcucci (België), Juan José Mosalini (Parijs) en Marcelo Mercadante (Barcelona).

Hij studeerde bandoneon bij Alfredo Marcucci met wie hij veelvuldig optrad in het buitenland, daarbij soms ook in het gezelschap van Luis Stazo (Sexteto Mayor) en van Juan José Mosalini (orkest Osvaldo Pugliese). In Buenos Aires vervolmaakt Pato zich voorts bij meesters als Julio Pane, Pablo Mainetti en Carlos Pazo.

Bandoneon ???

Het bandoneon is in de tweede  helft van de 19e eeuw in zijn huidige vorm ontstaan vanuit meerdere varianten van zijn voorouder het concertina, een klein balginstrument dat nog in Ierse folk erg in gebruik is.  Het was een zekere Heinrich Band die het bandoneon in Krefeld (D, maar niet ver van Maaseik) in zijn muziekzaak te koop aanbood en er zijn naam aan verbond.  Er zijn meerdere varianten van bandoneons waarbij de wisseltonigheid (andere noten bij openen en sluiten) of de gelijktonigheid (dezelfde noten bij openen en sluiten) het belangrijkste onderscheid vormen.    Het instrument was in Duitsland vooral in gebruik om defecte kerkorgels te vervangen bij erediensten.  Het instrument kwam ook in Argentinië terecht waar het in de eerste helft van de 20e eeuw hét instrument bij uitstek van de tangomuziek werd.

Foto Luc van Uytvanck

Rond die tijd richtte hij ook het Tango 02 ensemble op dat zich toelegt op traditionele dansbare tangomuziek en waarmee hij in België, Nederland en Frankrijk optreedt .

 

Pato Lorente was hij te horen op de Nederlandse omroep Avro Klassiek tijdens een optreden in het Concertgebouw te Amsterdam en was met verscheidene ensembles te horen op de Belgische nationale zenders "La Première", Musiq3 en Radio 1. Hij trad ook op als bandoneon-solist met het Mechels Kamerorkest, het Ostinato strijkersensemble en nam deel aan concerten met het Vlaams Symfonieorkest.

In het klassieke muziekgenre legde hij zich in 2012 als bandoneonspeler toe op de harmoniumpartij van de "Petite Messe Solennelle" van G. Rossini.

Zijn veelzijdigheid als artiest bracht hem ook bij de Antwerpse tango-triphop band El Juntacadáveres waar hij zowel als bandoneonist en als componist een belangrijke rol speelt.  Met deze band trad hij op op vele belangrijke muziekfestivals zoals Polé Polé, Dranouter, Sfinks, Sziget (H),...

Instrument beschikbaar?

De school beschikt over een antiek bandoneon voor kinderen waarvan we kunnen aannemen dat het het enige bespeelbare exemplaar in de wereld is!  Voor de groteren zijn er ook 9 "gewone" grote bandoneons te huur.  Ook deze collectie aan bandoneons bestaat in geen enkele andere muziekschool in Europa.  

Lesinhoud - Repertoire

Pato leert je het "Rheinische" wisseltonige bandoneon spelen en dat kan je al van in de initiatiegraad vanaf 8 jaar.  Uiteraard leer je hoe je met de balg omgaat en ontdek je beetje bij beetje de eigenaardige toetsenborden aan de hand van eenvoudige en leuke melodietjes.  Na een paar jaar komen er ook wat meer technische dingen bij die je helpen om sneller een nieuw stuk aan te leren.  Vanzelfsprekend komen er vereenvoudigde  tangonummers aan bod naast repertoire uit de klassieke muziek (Bach, Mozart, Brahms,..).  Pato vind het ook altijd leuk om melodieën die de leerlingen aanbrengen speciaal voor het instrument te (her)bewerken en wil je als muzikant een zo breed mogelijke waaier aan genres leren kennen.

Academie voor Muziek en Woord

SINT-AGATHA-BERCHEM

Koning Boudewijnplein 3

1082 Sint-Agatha-Berchem

02/465 16 05

academiesab@gmail.com

Openingsuren secretariaat

ma tot vrij van 14 tot 19u

za van 9 tot 13u