Bestuur
De Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord van Sint-Agatha-Berchem is een officiële instelling voor deeltijds kunstonderwijs, gesubsidieerd door het departement onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en projectmatig ondersteund door de Vlaamse Gemeenschapscommissie. De inrichtende macht van onze academie is het Gemeentebestuur van Sint-Agatha-Berchem.
Visie
Een tijd geleden dachten we met alle personeelsleden op een pedagogische studiedag na over de kernwaarden van onze school. Waar staan we voor in Academie SAB, waar willen we naartoe, en hoe vertellen we dat het best aan onze brede community?
Toen ontstond het revolutionaire idee om met deze kernwoorden van onze visie geen saaie tekst te schrijven die open deuren intrapt, maar de woorden te gebruiken als inhoudelijke leidraad voor een beeldverhaal, dat zijn waarde heeft voor zowel kinderen als volwassenen. Een volwaardig artistiek product, dat onze visie is in plaats van erover te praten. Anna Carlier schreef de tekst, Tim Acke maakte de tekeningen.
Achteraan het beeldverhaal wordt een woordenlijst opgenomen, die de kernwoorden van onze visie vertaalt en linkt naar het verhaal.
Leiding
Teamwork
Het beleid wordt aangestuurd door een kernteam, dat alle geledingen van onze school omvat, o.l.v. de directeur en hoofdcoördinator.
Directie: Karla Verlie
Hoofdcoördinatie: Chris Carlier
Kernteam: Astrid Annicaert, Lise Daelemans, Toon Van Dionant, Pieter Baert, Tim Acke, Elias Durnez, Nathalie Bosch, Yumika Lecluyze, Jacob Vanneste, Maxine Viaene, Marie Ottoy.
Organigram
Bekijk hier het Organigram
Evaluatie
Op deze zes competenties baseren we de evaluatie van onze leerlingen:
- Individuele gedrevenheid: ik doe mee, ik engageer me
- Vakdeskundigheid: ik beheers mijn instrument, mijn vak
- Onderzoeken: ik ben nieuwsgierig en ga zelf op zoek
- Creëren en innoveren: ik zoek naar mijn eigen stem en stijl
- Samenwerken: ik luister en kan mijn plaats vinden in de groep
- Presenteren: ik toon mijn kunsten aan een publiek
In een eerste gesprek worden de doelen van het komende schooljaar omschreven. Verder worden leerlingen halfjaarlijks geëvalueerd in januari en aan het einde van het schooljaar, in juni.
De evaluatiefiches zijn consulteerbaar voor de leerlingen via hun account op mijnacademie.be. Van zodra ze gepubliceerd zijn op dit platform krijgen alle leerlingen hiervan elektronisch een bericht. De leerkrachten wordt uitdrukkelijk gevraagd de evaluaties te bespreken tijdens de les. Een print-out van de evaluatiefiche kan steeds gevraagd worden in het secretariaat.
Op eenvoudige vraag wordt de visietekst rond evalueren van onze Academie bezorgd (dd februari 2021).
Zorg
Hoe gaat onze school om met Zorg-vragen?
Onze academie vindt het Zorg-aspect binnen haar werking van groot belang. Iedere leerling heeft recht op de best mogelijke les voor hem/haar. Bij uitstek een artistieke vorming kan zorgleerlingen sterker, weerbaarder en gelukkiger maken.
Onze zorgcoördinator:
contacteer Yumika Lecluyze.
Vriendenbond
De Vriendenbond steunt de academie door te helpen bij de organisatie van optredens en evenementen (o.a. grote projecten als ‘Olaf in Tokapa’, het Treffen, het jaarfeest, het klassiek nieuwjaarsconcert, de prijsuitreiking, …);
door financieel en logistiek bij te dragen aan stages en kampen;
door een helpende hand te bieden bij audities en concerten;
door de aankoop van nieuwe instrumenten, partituren, … mogelijk te maken.
Dit alles draagt bij tot een dynamische werking van de Academie en benadrukt de nauwe band met de leerlingen en hun families.
Wil u steunend lid worden van de Vriendenbond, of de handen uit de mouwen steken bij een activiteit, contacteer ons dan via academiesab@berchem.brussels.
Communicatie
Hoe communiceert onze school met zijn community?
Onze school zet in op open en transparante communicatie, met alle leerlingen, ouders en de plaatselijke gemeenschap.
Hierin spelen de vernieuwde website en het gebruik van social media een grote rol.

Privacyverklaring
Het gemeentebestuur van Sint-Agatha-Berchem heeft verschillende persoonsgegevens van leerlingen en ouders nodig voor haar onderwijsactiviteiten in de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord.
Hoe wordt hiermee omgegaan?