groepsvak: muzieklab

Muzieklab

In het eerste jaar muzieklab (3.1) wordt een brede gemeenschappelijke basis gelegd, die door alle leraars wordt aangehouden. We gaan dieper in op de theoretische begrippen waarmee je kennis maakte in het muziekatelier en plaatsen de pijlers voor een brede muziekbeleving.


In het tweede jaar (3.2) wordt een geïnformeerde keuze gemaakt om ofwel de algemene inhoudelijke lijn verder te volgen ofwel te kiezen voor klassiek, pop en jazz of folk. Deze keuze wordt vervolgens doorgetrokken in het derde jaar (3.3). Ieder leerkracht heeft een andere focus.



UURROOSTER MUZIEKLAB (klik hier)



Nathalie Bosch

Wij focussen op klassieke muziek , en luisteren samen naar heel uiteenlopende componisten: van Monteverdi over Mozart tot Pärt. Ook filmmuziek en musicals komen aan bod.

We leren op een andere manier luisteren en ons openstellen voor muziek die we misschien nog niet kennen. Samen bekijken we de partituur en leren we de muziek beter te begrijpen.



Kim Delcour  

Wij verkennen de wereld van de muziek in al zijn aspecten . Niet enkel de klassieke muziek in al haar tijdsperiodes, maar ook folk, blues, jazz, pop, rock en wereldmuziek. We bouwen verder op het muzikaal materiaal van de 2e graad en hanteren de theoretische begrippen om de muziek die we zelf spelen zo goed mogelijk te begrijpen.



Rudy Velghe

Op maandag zoomt muzieklab in op folk en wereldmuziek . Het is een graadsklas, zowel toegankelijk voor jongeren als volwassenen.

Op woensdag zien we de muziekwereld in vogelvlucht. We luisteren, analyseren en bespreken muziek die ons verwondert en beroert. Enkel voor volwassenen.



Thomas Jillings

We gaan dieper in op verschillende soorten muziek doorheen de jazz- pop- en rockgeschiedenis . Je leert hoe stijlen mekaar beïnvloeden en in elkaar overvloeien. Je maakt kennis met “scenes” en “stromingen”. 

Ook hier komt een deel muziektheorie aan bod, maar minder systematisch dan in de optie “harmonie/songwriting/improvisatie”. We leren harmonie kennen aan de hand van de typische kenmerken van de besproken stijlen. Je leert muzikale vormen en structuren te herkennen, alsook typische ritmes, klanken en instrumenten voor elke stijl. 


Optie harmonie en improvisatie: hier leggen we de nadruk op harmonieleer en andere aspecten van muziektheorie. Je leert de tools die je nodig hebt om te improviseren en/of je eigen muziek te schrijven. In deze optie leren we ook verschillende stijlen kennen, maar dan a.d.h.v. voorbeelden die worden gekozen om een bepaald aspect van harmonie of songwriting te belichten. We gaan ook zelf aan de slag met toonladders, akkoorden en structuren, met creatieve opdrachten en improvisatie-oefeningen. 


Je leert hoe muziek echt werkt en hoe je zelf kan creëren. Je leert melodieën en zelfs akkoorden te herkennen op gehoor.

Share by: