Sabberkrant: Karla Verlie

10 jaar “Jammin’ in De Kroon”

24/04/2020

Onze jazz-afdeling in beeld, hoe het allemaal begon, en hoe het verdergaat…


Misschien herinneren sommigen onder jullie, vooral diegenen met wat jaren op de teller, zich nog de tijd dat “lichte muziek” (het woord alleen al…) op de academie uit den boze was. In die tijd hadden wij het grote geluk een directeur te hebben die daar anders over dacht. Een gitaar met een “flosj” (de zogenaamde elektrische gitaar) vond hij evenzeer de moeite waard als de klassieke gitaar. Hij zette dan ook ons, gitaarleerkrachten, daar mee aan het experimenteren in de gitaarklas. En in het samenspel konden we maar beter naast een klassiek orkest, een swingende popband hebben…
 
Op deze wijze, tegen alle richtlijnen in, zijn we met pop en jazz gestart hier in SAB. Naarmate we onze jazz en lichte muziek-afdeling uitbouwden (met piano, drums, bas, sax, zang, en een hoop ensembles) werd de nood om te gaan “jammen” duidelijk. Samenspelen, zonder eerst samen te repeteren, zonder alles op voorhand vast te leggen, soleren, spontaan reageren op wat er rond jou gebeurt, bleek noodzakelijk om goede muzikanten te maken van onze leerlingen, met open geest, en vooral veel zin in muziek … 
Daarom gingen we eerst met onze leerlingen naar de jams in ’t Smiske (Asse). Daar kwamen vooral ervaren jammers op het podium, zodanig dat bij veel van onze leerlingen de moed in de schoenen zonk om naast deze binken het podium op te springen. Zo beslisten Guy Puyneers en ik (het JALM-coördinatieteam) om een eigen jam te beginnen in SAB. 
 
Een beginnersjam noemden we het, zodat het heel duidelijk was dat iedereen op het podium werd verwacht, ook al had je nog maar net één nummertje in de vingers, en nog maar 5 noten om mee te soleren. In de les werden de stukken voorbereid, en ook op het podium stonden de leraars hun studenten bij. We kozen elk jaar een lijst van 10 nummers, die we selecteerden uit het grote internationale jam-repertoire: niet te moeilijke, leuke standards, in swing, wals en bossa. En als opener van de avond één van onze bandjes, om de sfeer er in te brengen.
De allereerste jam (in het theaterke in De Kroon, 2009) eindigde met een fenomenale free jam, geen opgelegd akkoordenschema, geen bestaande melodieën, maar een half uur lang freewheelen over geïmproviseerde riffs, ritmes en dynamiek, met op het eind zowat het hele publiek mee op het podium. Van een vliegende start gesproken.
 
En zo doen we ’t nog steeds, alleen nu in het café van De Kroon, waar de vrijwilligers van de bar ons tussen de muziek door van spijs en drank voorzien. En we vertrekken niet meer van de 10 geselecteerde nummers, maar we hebben onze eigen jam-reader, een boek met de 130 beste nummers uit de voorbije jaren. 
 
Hieruit kiezen we dan wat we spelen. Als iemand met een bepaald nummer komt aanzetten zijn er altijd wel een paar anderen om mee te spelen. Deze jamreader is voor iedereen vrij verkrijgbaar via de leraars. (in C, Bb en Eb). De huidige coördinatoren van dit hele gebeuren zijn momenteel Toon Van Dionant en Pieter Baert.
 
Koudwatervrees vangen we nog steeds op door de nummers goed voor te bereiden in de les, de melodie, het akkoordenschema, de improvisatie. Verder is het telkens weer een gezellig feestje. Spelen, babbelen met een pint erbij, genieten van de exploten van de andere muzikanten, fijne nieuwe mensen leren kennen. En bovenal telkens weer wat bijleren over improviseren en begeleiden, over optreden, over onze gezamenlijke passie: de muziek. 
 
Dit jaar jamden we, door de alom gekende omstandigheden, slechts 2x. Maar volgend jaar gaan we opnieuw voor de volle 3! En de data zijn : 13 november, 22 januari en 26 maart. Iedereen welkom.
 
©C
Chris Carlier
Share by: